Ga naar hoofdinhoud
06-51182574 info@puur-eigen.nl

Achterhoek

Ik was een jaar of 15 toen ik opstandig aan mijn ouders verkondigde dat ik later nooit, maar dan ook nooit in de Achterhoek ging wonen. En al helemaal niet in Hengelo, een dorp!
Amsterdam, Rotterdam…ergens in de randstad, ver weg van de Achterhoek was mijn plan.

Toen ik 20 was vertrok ik met een vriendin naar Den Haag om daar op kamers te gaan en af te studeren. Wat een avontuur vond ik het!
Werkend op een school in een achterstandswijk waar altijd wat te beleven was. Een tram die 24 uur per dag voorbij ons appartement raasde, de winkels elke dag geopend, dus volop shoppen, op elke hoek van de straat was er wel wat te beleven, de stad sliep voor mijn gevoel nooit.

Aan het eind van mijn afstudeerstage kreeg ik een baan aangeboden op diezelfde school. Wonen in een prachtige stad die 24 uur per dag leefde, het strand naast de deur en altijd iets te doen. Dat wou ik toch al jaren, verkondigde ik?!

Maar toen het eenmaal zover was wilde ik zo snel mogelijk terug naar de Achterhoek!

En eenmaal hoogzwanger van onze eerste, zelfs terug naar mijn roots, Hengelo Gelderland. Ik weet het in de eerste instantie nog aan de zwangerschapshormonen toen mijn ouders verrukt, maar met opgetrokken wenkbrauwen mij aankeken. Kom je toch terug?!!

Hengelo Gelderland, het heerlijke dorp waar ik was opgegroeid, maar wat ik vanaf mijn 15e maar bekrompen en saai vond.

Het dorp waar ik nu alweer 12 jaar met zoveel liefde woon met mijn gezin.
Het dorp wat niet bekrompen is, maar wat ik nu betrokken noem.

Het dorp waar ik het heerlijk vind ik dat ik de auto gewoon op onze eigen oprit kan parkeren (want na al die jaren kan ik nog steeds niet achterwaarts inparkeren!).

Het dorp waar er ongetwijfeld ( te) veel geroddeld wordt, af en toe teveel sociale controle is en iedereen alles van een ander lijkt te weten, wat ze zelf niet eens altijd weten.

En daar zit tevens de clou!
Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat.
Hoe jouw gedachten erover zijn en hoe je hier naar handelt.
Bekrompenheid, stug, oordelend….dat zijn dingen die in jezelf zitten, niet in de plek waar je woont.

Of je nou in een dorp woont of in een stad. Vooroordelen, maken we die niet zelf? Zegt het wat over de stad, het dorp of meer over jezelf?

Tis maar net waar je focus is en wat jij wilt zien!
Waar je ook woont, het is waar jij je thuis voelt.
Welke dingen jij belangrijk vindt!

Amsterdam, Rotterdam…het maakt niet uit, ik geniet volop van alle reuring als ik daar ben. Maar als ik dan terug rijd en aan de goede kant van de IJssel kom maakt mijn hart een sprongetje!

Hier heb ik het gevoel dat ik meer lucht krijg, voel ik de rust, geniet ik van de prachtige uitgestrekte weilanden en geniet ik zelfs volop van de onzinpraatjes in de supermarkt.

In ieder geval, lieve Hengelo Gelderland, het duurde heel wat jaartjes, maar wat ben je prachtig!! Dit is voor mij thuis komen

Benieuwd, waar voel jij je thuis en waarom?
Liefs Maureen

Back To Top